Itin gardi ir vertinga įprastos kavos alternatyva, Lietuvoje vartojama nuo seno.Detoksikuojančios, priešuždegiminės savybės gali palankiai veikti virškinimo sistemą – ypač kepenis, pasižymi teigiamu poveikiu širdžiai ir kraujotakai.Gausus antioksidantų, galinčių padėti užkirsti kelią laisvųjų radikalų įtakojamiems ląstelių pokyčiams, šaltinis.Gausi inulino – tirpių skaidulų, stimuliuojančių gerųjų bifidobakterijų ir laktobakterijų augimą, galinčių pagerinti kalcio įsisavinimą.
Tradicinė arbata, nuo seno vertinama ir mėgiama mūsų krašte. Kruopščiai rinkti, švelniai džiovinti ir nesmulkinti žiedai puodelyje atskleidžia savo geriausias savybes.Dėl liepos žieduose esančių eterinių aliejų gausos gali pasireikšti antimikrobinis, priešuždegiminis poveikis – nuo seno liepžiedžių arbata skiriama pasireiškiant sergant gripu ar kitoms virusinėms, bakterinėms infekcijoms, karščiuojant – kaip prakaitavimą skatinanti priemonė.Gali padėti sergant bronchitu, perštint gerklei.Liepžiedžiai – ne tik pirmoji pagalba peršalus, bet ir prabangiai kvapni, raminanti vakaro arbata. Liepžiedžiams būdingas skausmą mažinantis, raminantis ir nerimą slopinantis poveikis.
Rankomis rinktų ir lėtai džiovintų pušų pumpurų arbatos puodelis sušildys, grąžins jėgas, palengvins kvėpavimą.jauni pušų ūgliai laikomi puikiu antioksidantų šaltiniu, pumpuruose susidarančių eterinių aliejų sudėtyje yra bornilacetato, pinenų, limoneno ir kitų terpenų, laisvųjų alkoholių, dervingos medžiagos boleritino, kartumynų, raugų, vitamino C ir K, karotino, mineralinių medžiagų, dervų.Fenolinių junginių ir askorbo rūgšties gausa lemia galimą reikšmingą antioksidacinį, antibakterinį ir priešuždegiminį arbatos poveikį.Arbata skystina bronchų sekretą ir ne tik - skatina atsikosėjimą, šlapimo ir tulžies išsiskyrimą. Tiriamas aktyvuojantis poveikis imunitetui ir protinei veiklai.
Natūrali ir gardi arbata, nuo seno vertinama mūsų krašte. Kruopščiai rinkti, lėtai džiovinti žiedai ne tik savo pievų kvapu ir skoniu džiugins, bet ir nuramins, atgaivins po sotaus valgio ar prieš miegą.Nuo seno vartojama dėl savo raminamųjų, priešuždegiminių, antimikrobinių savybių. Ramunės žiedai gausūs eterinių aliejų, vitaminų, gleivių, kartumynų ir kitų aktyvių fitocheminių medžiagų, todėl gali veiksmingai gerinti virškinimą, mažinti dujų kaupimąsi, skausmą, atpalaiduoti raumenų spazmus.Arbata gali būti naudinga turintiems alergijų – sudėtyje esantis hesperdinas slopina histamino išsiskyrimą, mažina alergines reakcijas.
Gardi, gaivinanti arbata, nuo seno geriama mūsų krašte. Šaltmėtės kruopščiai rinktos ir džiovintos minimaliai smulkinant ir taip išsaugant kuo daugiau skoninių ir naudingųjų savybių.Vartojama skausmui malšinti, įtampai ir pykinimui mažinti, virškinimo sutrikimams gydyti ir atminčiai gerinti – itin rekomenduojama vyresnio amžiaus žmonėms.Gausi antioksidantų, dėl antiandrogeninio poveikio gali būti rekomenduojama moterims hormoninės sistemos reguliavimui.Tinka ir šaltiems gėrimams ruošti. Geriama po sotaus valgio ar vakare.